Form and energy consumption interact in the best possible manner in the new 18 metres high tropical hothouse that will be built along with the restoration of the old hothouse in the Botanic Garden in Aarhus originally designed by C.F. Møller Architects. The new hothouse features an organic form, for which the orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives:

  • the smallest surface area coupled with the largest volume
  • the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer.

It is interesting to mention that the cover of the hothouse was made mainly of double-layered ETFE cushions, and at the south-facing side, the cushions used were made with three layers, two of which were printed. Changes in pressure allow for adjustments in the translucence of the cushions, changing the light and heat input.

Location: Aarhus, Denmark
Architects: C.F. Møller
Engineering: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
Landscape: C.F. Møller
Upload Image...

Greenhouse in the Botanic Garden by C.F. Møller Architects

The project includes a comprehensive restoration of the old hothouse in the Botanic Garden in Aarhus originally designed by C.F. Møller Architects. Engineering: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører 3300 m2 (1242 m2new tropical hothouse and 2071 m2 renovation and rebuild of existing hothouse) Competition: 1. prize in architectural competition.

Leave a Reply

Your email address will not be published.